Leermeer over de

Tuinhaard

De historie van de tuinhaard

Historisch gezien zijn de buitenkachels en buitenhaarden gemaakt van gebakken klei en gebruikt voor verwarming en voor het koken. Deze traditionele ontwerpen zijn terug te traceren naar Spanje en zijn invloed uit Mexico. Het eerste gebruik van de traditioneel ontworpen haard, was ongeveer 400 jaar geleden. De kleien haard was ooit een dagelijkse noodzaak dat diende voor huiselijke doeleinden. In het verleden werd de haard binnen gebruikt voor verwarming en voor het koken en was meestal bij een raam gezet of midden in de hut met een gat in het dak om te rook te kunnen laten ontsnappen.

Met de komst van het tegenwoordige moderne huishouden, heeft de haard buiten een plek gekregen, puur voor plezier, en wordt tuinhaard, tuinkachel, buitenhaard of buitenkachel genoemd. De populariteit van tuinhaarden is een reflectie van het gebruik van vuur in de geschiedenis van de mens, de aantrekkingskracht van het zitten rond een kampvuur. Klei werd gebruikt in de productie van  de haarden want het was royaal verkrijgbaar en erg goedkoop te produceren. De meeste huizen in een ver verleden hadden een vieze vloer dus een gebroken kleien haard was niet echt een crisis. Vandaag de dag worden veel van de haarden gebruikt voor buitenshuis gebruik. Vanwege al de weerselementen en het regelmatige gebruik, dient de kleien haard niet langer als eerste keus.

De levensduur van de nieuwere gietijzeren en stalen ontworpen tuinhaarden en de aandacht voor veiligheid, heeft de traditionele kleitechniek al grotendeels vervangen.
Zo op het oog zijn de gietijzeren-  en de stalen tuinhaarden gelijk. Ze zijn van dezelfde dikte en vaak gemaakt op basis van eenzelfde mal. Alleen het gewicht en de prijs van het materiaal is anders. Vergeleken bij de gietijzeren tuinhaard is de stalen tuinhaard makkelijker te verplaatsen omdat deze lichter is, heeft minder onderhoud nodig, zal niet roesten en wordt even heet. De stalen tuinhaard is gemakkelijk te vervoeren en kan eenvoudig gestald worden gedurende de winter.

 

Welke soorten tuinhaarden zijn er

De meest eenvoudige oplossing is een vuurkorf van gietijzer. Alleen is de kans groot dat u of uw buren in de rook van de vuurkorf komen te zitten. Maar daarnaast verschijnen er steeds meer echte haarden van steen of roestvrijstaal. Deze haarden beschikken over een goede rookafvoer. En als u deze op een goede plek plaatst dan behoren rookoverlast en rooklucht tot het verleden.

Stenen tuin- of terrashaarden

Over het algemeen worden stenen haarden uit verschillende (voorgevormde) delen gemetseld. Dit kunt u doen met delen die zelf aanschaft en metselt. Maar uiteraard zijn er ook maatwerk oplossingen die door specialisten worden geplaatst. Eenvoudigere versies zijn ook verkrijgbaar. Dit zijn dan meestal kleine kacheltjes die gemaakt zijn van gebakken aardewerk.

RVS- tuin- of terrashaarden

Roestvrijstaal is een materiaal dat steeds meer gebruikt wordt. Door de werking van de weersinvloeden krijgt het materiaal karakater zonder dat het echt aangetast wordt. Er zijn modellen beschikbaar voor elke smaak van zeer strak design tot kachels met een veel barokker uiterlijk. Deze haarden zijn meestal vrij goed te verplaatsen. Soms zijn ze zelfs op wieltjes geplaatst. het voordeel hiervan is dat ze op meerdere plaatsen in uw tuin te gebruiken zijn.